Učitavanje…

Radiotalasna Hirurgija

O radiohirurgiji

Radiohirurgija je sada ostvarila svoj položaj u svetu dermatologije, ginekologije, plastične i rekonstruktivne hirurgije, vaskularne i proktološke prakse. Njena upotreba u maloj hirurgiji se rapidno povećava i sada ona dostiže superiornije rezultate od bilo koje druge hirurške tehnike. Radiohirurgija je procedura u kojoj se tkivo uklanja ili se uništava upotrebom električne energije. Ova energija se pretvara u toplotu kao rezultat otpora tkiva, ali drugačije u odnosu na elektrokautere, toplota se ovde generiše u samom tkivu, dok elektroda ostaje hladna.


OSNOVE RADIOTALASNE HIRURGIJE

Kontrola krvarenja primenom toplote je verovatno prvi put korišćena kod starih Egipćana, i postojao je veći broj zagrevanih metalnih instrumenata koji su bili korišćeni za uništavanje tkiva i kontrolu krvarenja.
Električna struja je bila korišćena u medicinskim uređajima pre više od jednog veka. Tradicionalni elektrokauteri se sastoje od platinaste žice, koja je bila crveno usijana za vreme primene električne struje što je proizvodilo dvojaki efekat: sečenje i zaustavljanje krvarenja u tkivu.
Kasnije, otkrivanjem naizmenične struje i transformatora, dolazi do primene električne struje u medicini za koagulaciju, sečenje i uništavanje tkiva, tako da je i danas oprema za dijatermiju u svakoj operacionoj sali u svetu.
Kod standardne dijatermije, visokofrekventna električna struja prolazi kroz pacijenta. Koriste se dve elektrode, jedna velika, pločasta elektroda koja je navlažena i obmotana oko noge pacijenta, i jedna aktivna elektroda koja se koristi za dodirivanje tkiva. Efekat zagrevanja zavisi od gustine elektriciteta, npr. gde struja protiče preko velike površine minimalni su efekti zagrevanja, ali gde je struja koncentrisana u malim tačkama, generiše se dovoljno energije da seče, koaguliše i uništi tkivo.
Niska frekvencija naizmenične struje uzrokuje kontrakcije mišića (Faradejev elekat koji se koristi i u fizioterapiji); struja visoke frekvencije (preko 10000 Hz) nije imala ovaj efekat ali je rezultiralo uglavnom zagrevanjem tkiva.
Otkrićem vakuumskih cevi, korišćenih u radio i TV aparatima, omogućena je proizvodnja pojačane električne struje koja će seći tkivo, i 1978. godine Maness je pokazao da 3.3 miliona ciklusa u sekundi (mega Hertz) jeste optimalna frekvencija ze sečenje mekog tkiva. Ova frekvencija se još uvek koristi u modernim radio-uređajima.
Šta više, u modernim radio-hirurškim instrumentima može biti generisano više različitih talasnih oblika, od kojih svaki ima različite efekte dejstva na tkivu (incizija, ekscizija, koagulacija).
Radio-hirurgija je atraumatska metoda sečenja i koagulacije mekog tkiva. Nije potreban pritisak i ćelije isparavaju na putu radiotalasa razdvajajući se prilikom prolaska elektrode više, kao što se to dešava prilikom provlačenja vrele žice kroz stiropor. Ovo rezultira manjim traumama ćelija, manjim ožiljcima i manjim post-operativnim nelagodnostima, dok je druga prednost to što se elektrode same sterilišu za vreme korišćenja.

PRAVLJENJE TALASA

Radiotalasna hirurgija nudi slične rezultate u facijalnim kozmetičkim procedurama kao i laser, ali sa preciznim sečenjem i bržim procesom ozdravljenja. Laserska tehnologija je sigurno brzo unapredila kozmetičku hirurgiju lica. Pre samo 7 godina mnoge od današnjih standardnih tehnika nisu bile raspoložive. Modeliranje kože, endoskopski asistirana hirurgija, laserska blefaroplastika i uklanjanje lezija su samo neke od procedura koje je laserska tehnologija revolucionarizovala ili poboljšala. Elektrohirurgija je bila prisutna od početka upotrebe elektriciteta. Prvi elektrohirurški uređaji nisu bili ništa drugo nego sofisticirane lemilice, koje su grejale elektrodu kao grejač u tosteru, da bi spržile tkivo. Napredak u električnom inžinjeringu u ranim godinama 20 veka ubrzo je omogućio električno sušenje i varničenje korišćenjem električnog procepa za uništavanje lezija ili kauterizaciju krvarenja. Problem je bilo lateralno oštecenje tkiva.
U 1920-tim i 1930-tim nastavljeni napredak je kreirao bipolarni sistem, što je osnova i za danas korištene jedinice u operacionim salama današnjih bolnica. Ovi uređaji prenose električnu energiju na elektrodu i kroz pacijenta do neutralne elektrode. Ovakvi uređaji su sposobni da seku i koagulišu, premda, sada mnogo finije, ali još uvek grejući elektrodu i uzrokujući značajna lateralna oštećenja tkiva.
Radiotalasna hirurgija je kompletno drugačiji koncept od elektrokautera ili uređaja za dijatermiju. Radiotalasni uređaji rade na standardnoj frekvenciji mrežnog napajanja od 50 ili 60 Hz, koju pretvaraju u visokofrekventne talase od 4,0 MHz, što je vrlo slično frekvenciji mornaričkih radio uređaja.
Ono što je jedinstveno kod radiotalasne hirurgije je to što elektrode nemaju otpor i zbog toga nema ni njihovog zagrevanja. Tkivo predstavlja otpor koji uzrokuje interćelijsko ključanje i isparavanje što za posledicu ima sečenje tkiva ili koagulaciju. Radiotolasni uređaji visoku frekvenciju radio-talasa prenose do tkiva a zatim ih sakuplja antena i vraća nazad do uređaja. Pločasta antena korišćena u radiotalasnoj hirurgiji, funkcioniše kao antena mobilnog telefona – sakuplja energiju od pacijenta. Pošto funkcioniše kao prava antena, ne kao elektroda uzemljenja, nije neophodan njen kontakt sa kožom i zbog toga nema ni mogućnosti da se desi električni udar ili pojava opekotina kod pacijenta ni kod lekara.
Talasni oblik radiotalasnog uređaja može biti izabran između sledećih opcija:

 • čisto sečenje (signa potpuno ispravljenog oblika), koji ima najmanju količinu lateralnog oštećenja tkiva
 • oblik za sečenje i koagulaciju (parcijalno ispravljeni talasni oblik)
 • čista koagulaclja
 • fulguracija

Dodatno, ovi sistemi imaju bipolarni način rada za koagulaciju.
Više studija pokazuje da je radiotalasna hirurgija uporedljiva ili bolja u odnosu na laser za inciziju, biopsiju i lateralno oštećenje tkiva. Manje oštećenje tkiva znači brže zarastanje, manje ožiljke i manje nelagodnasti. Šta više, radiotalasna hirurgija nudi prednosti preko incizije skalpelom, uključujući kombinaciju sečenja i koagulacije, povećanu dodirnu sposobnost i inciziju bez pritiska. Kada se koriste skalpeli na tankom tkivu, kao što je očni kapak, postoji tendencija povlačenja, dok radiotalasna elektroda klizi uz minimalni kontakt nalik na laser. Konačno, radiotalasna elektroda se za vreme upotrebe sama steriliše.

HARMONIJSKI SKALPEL U POREĐENJU SA RADIOTALASNIM UREDAJEM

Kod harmonijskog skalpela (Ultrazvučna hirurgija) postoji vibrirajuća oštrica koja proizvodi denaturizaciju proteina u tkivu. Ovo znači da se tkivo seče raskidanjem proteinskih traka. Nedostatak je u tome što je, jako dobar alat za sečenje, ultrazvučni nož loš uređaj za koagulaciju. Harmonijski skalpel je dizajniran da seče i uklanja tkivo i organe.
Sa patentiranom RF (Radiofrequency) radiotalasnom frekvencijom, tkivo može biti precizno sečeno sa izvršnom hemostozom ili može biti izazvana redukcija tkiva internim kreiranjem lezija što rezultira skupljanjem tkiva.
Tonzilektomija – uz pomoć ultrazvučnog skalpela procedura je ista kao i tradicionalni hirurški melod.
Opšta anestezija – hospitalizacija je neophodna.
U toku operacije krvarenje je obimno i operacija je dosta bolna.
Sa Ellman-ovom 4 MHz visokom frekvencijom, energijom radio talasa uz nisku temperaturu, pod lokalnom anestezijom, izvodi se procedura ambulantno, prilikom čega se obavlja redukcija (ne uklanjanje) fonzita, što je manje bolno nego kod tradicionalne metode. Najvažnije od svega je da fonzije nisu uklonjene (skupljene su) imunološka funkcionalnost fonzita je sačuvana. Tkivo fonzita štiti telo od organizama.

RADIOTALASNI UREĐAJ U POREĐENJU SA OSTALIM TEHNOLOGIJAMA

4,0 MHz radiofrekvencija Infra-crveni coagulator
Višestruka primena / različite aplikacije Samo Jedna primena: koagulacija
Koagulacija, sečenje i fulguracija Samo koagulacija
4,0 MHz radiofrekvencija Elektrokauter
Može da seče i koaguliše istovremeno Zahteva različite načine rada i podešavanja za različite aplikacije
Minimalno nastajanje dima Proizvodi više dima
Minimalno oštećenje tkiva Veće oštecenje tkiva
Brže zarastanje Produženo zarastanje
4,0 MHz radiofrekvencija Cryo-hirurgija
Interakcija tkiva može biti prethodno određena, Ne može se precizno uticati na oštecenje tkiva
podešavanjem snage S vremena na vreme aplikator se zalepi za oblast aplikacije
Nema lepljenja tkiva ili ugljenisanja i uzrokuje odvajanje tkiva izražen
Minimalni otoci / pražnjenje post-operativni otoci i obilno pražnjenje
Konacan ishod je odmah vidlji Nesiguran krajnji ishod zbog različite reakcije tkiva
4,0 MHz radiofrekvencija C02 laser
Adaptibilan za razlicite aplikacije Ograničena primena kod ano – rektalnih obolenja
Jednako dobri rezultati za sečlenje i koagulaciju Dobar efekat sečenja ali slaba koagulacija
Niska cena opreme Visoka cena uređaja
Niska cena tretmana Visoka cena tretmana
Jednostavna upotreba kroz proktoskop Otežana upotreba kroz oroktoskop

U poređenju sa konvencionalnom hirurgijom uz pomoć skalpela, metoda radiofrekvencije blista na svim poljima, poput ekscizije tkiva bez napora i sa neznatnim krvarenjem što omogućava čisto operativno polje, korišćenje u dubokim i teškim oblastima, poput analnog kanala. Minimalna pojava postoperativnih infekcija, brže zarastanje rana i neznatno korišćenje šavnog materijala.

ZAKLJUČAK

Bazirano na ličnim iskustvima i gledajući na sve gore navedene aspekte, smatramo da je radiofrekventna hirurgija idealna alternativa mnogim konvencionalnim procedurama iz sledećih razloga:

 • Minimalna trauma za tkivo vodi manjim komplikacijama u toku i postoperativno
 • Mnogostrana upotreba zbog velikog broja raspoloživih elektroda
 • Manji postoperativni bol i otoci
 • Pouzdanost procedure
 • Nije potrebna posebna operaciona sala ili bilo kakvi dodatni aranžmani
 • Pristupačna cena
 • Bolje i brže zarastanje
 • Portabilnost opreme. Može biti lako prenet od strane lekara. Njegova prenosivost čini ga idealnim za organizovanje hirurških kampova na udaljenim lokacijama
 • Niski troškovi održavanja

* Preuzeto iz „Internet Gastroenterološkog žurnala“ 2002. Volume 1 Number 2

PROIZVODI

 • Uređaj
 • Elektrode
 • Edukacija

PLAZMA HIRURGIJA

IFOS SVETSKI KONGRES
Apstrakt
Radio-plazmatska hirurgija korišćenjem radiotalasne tehnologije 4.0 MHz
Mahmood Morovej, M.D.

Radioplazmatska hirurgija je nova hirurška tehnika koja koristi optimalni izvor energije niske temperature od 4,0 MHz radiotalasa poznat kao dvostruka frekvencija Surgitron (Ellman International Inc. – Hevlett. Nev Iork) za ORL i druge hirurške zahvate jer pruža hiruršku preciznost, kontrolisanu penetraciju , dubina i niska temperatura. U poređenju sa laserskom hirurgijom, hirurgijom kobtacije, harmonskog skalpela. Čista radiotalasna hirurgija je bolja alternativa jer je to „radio-plazma hirurgija“.
Laserska i EC elektrohirurgija će proizvesti povećano zarastanje u ciljnom tkivu. U poređenju, niže temperature se generišu korišćenjem radiotalasne frekvencije od 4,0 MHz (Ellman Intern alien al Inc .. Nev Iork).
Ruke tkiva sagorele (karbonizacija) na visokoj temperaturi, bubreg može nastati zbog čišćenja mioglobinurije. Radiotalasna frekvencija od 4,0 MHz generiše čiste talase i prenosi se na RF mikrofidnoj elektrodi do ciljnog tkiva, jer zbog niske toplote proces apsorpcije izaziva vrenje unutarćelijske tečnosti (plazme). Vrenje tečnosti dovodi do ekspanzije ćelija što rezultira eksplozijom ćelijskog zida, ovaj proces se naziva ćelijska isparljivost.
Eksplozija ćelije znači razbijanje i rastojanje u tkivu / ćelijama Targef, proizvodeći mikrorez u lokalizovanoj materiji oko površine vrha sonde. Radio-plazmatska hirurgija takođe deluje na smanjenje veličine ciljanog tkiva što rezultira uklanjanjem glomaznosti (prema fizičkom efektu magnetne boce). Postupak uklanjanja glomaznosti postiže se bez (uklanjanja organa i uz maksimalnu kontrolu uklanjanja tkiva. Mikrorez putem vrha elektrode Bf mikro titra može izrezati tkivo sa odličnim rezanjem ivice što će proizvesti optimalan proces zarastanja na niskoj temperaturi.
Tečni sadržaj ćelije (plazme) će apsorbovati krvni sudovi, tako da u hirurgiji radio-plazme nema izgubljenog tkiva. U okruženjima sa visokom temperaturom dolazi do oštećenja ćelija (sagorevanja) sa zakašnjenjem zarastanja i preostalog ožiljnog tkiva. Za razliku od standardnih elektrohirurških uređaja, u tkivu ne gori, pa zbog toga u radio-plazmatskoj hirurgiji ne dolazi do opsežnih termičkih povreda ili odlaganja procesa zarastanja. Tkivo ožiljka je svedeno na minimum, a kozmetički rezultati su superiorni sa manje zarastanja polena i ukusa.
Radiotalasi od 4,0 MHz na površini kože proizvode usitnjeni i sparni vazduh zbog ključanja unutarćelijske tečnosti. Patentirana tehnologija dvostruke frekvencije Surgitron generiše elektromagnetni talas koji je usklađen sa impedansom. frekvencija se poklapala, a snaga poklapala da pokrene i održi skladni oblak sa niskom turbulencijom atomskih čestica i haosom. Ovaj skladni oblak formira prevlaku preko preklopa elektrode RF mikro vlakana, kao i deluje na smanjenje izlazne energije potrebne iz pojačavača snage, proizvodeći mikrorez na ciljnom tkivu.
Ellmanova patentirana tehnologija dvostruke frekvencije Surgitron pruža hladan, efikasan, siguran, svestran, lak za upotrebu i jeftin pristup postizanju optimalnih hirurških tehnika.

PLASTIČNA HIRURGIJA

Postupci plastične hirurgije mogu se izvoditi sa manje krvarenja i boljim kozmetičkim rezultatima od lasera ​​ili skalpela pomoću patentiranog visokofrekventno-niskotemperaturnog (4 MHz) ellman dvofrekventnog Surgitrona

POSTUPCI (PROCEDURE)
 • Biopsija za patologiju
 • Bipolarna koagulacija
 • Povećanje grudi
 • Smanjenje grudi
 • Popravak rascepa usne
 • Dermolipektomija (abdominoplastika)
 • Endoskopsko podizanje obrva
 • Epilacija
 • Korekcija lica
 • Klapne u rekonstruktivnoj hirurgiji
 • Transplantacija kose (mikro graf)
 • Uklanjanje lezija (oznake kože, karcinom bazalnih ćelija, nevus)
 • Resekcija srednjeg čela
 • Mohs operacija hematoma i infekcije
 • Rekonstrukcija bradavica / Areola
 • Otoplastika
 • Rhinophima
 • Rino plastika
 • Ritidektomija
 • Smanjenje vlasišta
 • Revizija ožiljaka
 • Obnavljanje kože
 • Postupak hrkanja
 • Telangiectasias
 • Transkonjunktivalna blefaroplastika
 • Blefaroplastika gornjeg poklopca
 • Vene (vene na nogama i vene na licu)
 • Odstranjivanje bradavica
PREDNOSTI
 • Bolje i brže zarastanje od hladnog čelika i lasera
 • Isplativo
 • Rezanje / sečenje i hemoterapija / bipolarno dostupno na hirurškom mestu
 • Manje postoperativni bol
 • Manje otoka i edema
 • Niski troškovi održavanja
 • Minimalna trauma tkiva
 • Prenosivost RF uređaja
 • Sigurno za hirurga, osoblje i pacijenta
 • Kratka kriva učenja
 • Znatno smanjuje rizik
 • Glatko i nežno seče i koaguliše kroz sve slojeve tkiva na niskim temperaturama
 • Ubrzava hirurške zahvate
 • Svestranost upotrebe