Učitavanje…

Radiotalasna Hirurgija

O radiohirurgiji

Radiohirurgija je sada ostvarila svoj položaj u svetu dermatologije, ginekologije, plastične i rekonstruktivne hirurgije, vaskularne i proktološke prakse. Njena upotreba u maloj hirurgiji se rapidno povećava i sada ona dostiže superiornije rezultate od bilo koje druge hirurške tehnike. Radiohirurgija je procedura u kojoj se tkivo uklanja ili se uništava upotrebom električne energije. Ova energija se pretvara u toplotu kao rezultat otpora tkiva, ali drugačije u odnosu na elektrokautere, toplota se ovde generiše u samom tkivu, dok elektroda ostaje hladna.


OSNOVE RADIOTALASNE HIRURGIJE

Kontrola krvarenja primenom toplote je verovatno prvi put korišćena kod starih Egipćana, i postojao je veći broj zagrevanih metalnih instrumenata koji su bili korišćeni za uništavanje tkiva i kontrolu krvarenja.
Električna struja je bila korišćena u medicinskim uređajima pre više od jednog veka. Tradicionalni elektrokauteri se sastoje od platinaste žice, koja je bila crveno usijana za vreme primene električne struje što je proizvodilo dvojaki efekat: sečenje i zaustavljanje krvarenja u tkivu.
Kasnije, otkrivanjem naizmenične struje i transformatora, dolazi do primene električne struje u medicini za koagulaciju, sečenje i uništavanje tkiva, tako da je i danas oprema za dijatermiju u svakoj operacionoj sali u svetu.
Kod standardne dijatermije, visokofrekventna električna struja prolazi kroz pacijenta. Koriste se dve elektrode, jedna velika, pločasta elektroda koja je navlažena i obmotana oko noge pacijenta, i jedna aktivna elektroda koja se koristi za dodirivanje tkiva. Efekat zagrevanja zavisi od gustine elektriciteta, npr. gde struja protiče preko velike površine minimalni su efekti zagrevanja, ali gde je struja koncentrisana u malim tačkama, generiše se dovoljno energije da seče, koaguliše i uništi tkivo.
Niska frekvencija naizmenične struje uzrokuje kontrakcije mišića (Faradejev elekat koji se koristi i u fizioterapiji); struja visoke frekvencije (preko 10000 Hz) nije imala ovaj efekat ali je rezultiralo uglavnom zagrevanjem tkiva.
Otkrićem vakuumskih cevi, korišćenih u radio i TV aparatima, omogućena je proizvodnja pojačane električne struje koja će seći tkivo, i 1978. godine Maness je pokazao da 3.3 miliona ciklusa u sekundi (mega Hertz) jeste optimalna frekvencija ze sečenje mekog tkiva. Ova frekvencija se još uvek koristi u modernim radio-uređajima.
Šta više, u modernim radio-hirurškim instrumentima može biti generisano više različitih talasnih oblika, od kojih svaki ima različite efekte dejstva na tkivu (incizija, ekscizija, koagulacija).
Radio-hirurgija je atraumatska metoda sečenja i koagulacije mekog tkiva. Nije potreban pritisak i ćelije isparavaju na putu radiotalasa razdvajajući se prilikom prolaska elektrode više, kao što se to dešava prilikom provlačenja vrele žice kroz stiropor. Ovo rezultira manjim traumama ćelija, manjim ožiljcima i manjim post-operativnim nelagodnostima, dok je druga prednost to što se elektrode same sterilišu za vreme korišćenja.

PRAVLJENJE TALASA

Radiotalasna hirurgija nudi slične rezultate u facijalnim kozmetičkim procedurama kao i laser, ali sa preciznim sečenjem i bržim procesom ozdravljenja. Laserska tehnologija je sigurno brzo unapredila kozmetičku hirurgiju lica. Pre samo 7 godina mnoge od današnjih standardnih tehnika nisu bile raspoložive. Modeliranje kože, endoskopski asistirana hirurgija, laserska blefaroplastika i uklanjanje lezija su samo neke od procedura koje je laserska tehnologija revolucionarizovala ili poboljšala. Elektrohirurgija je bila prisutna od početka upotrebe elektriciteta. Prvi elektrohirurški uređaji nisu bili ništa drugo nego sofisticirane lemilice, koje su grejale elektrodu kao grejač u tosteru, da bi spržile tkivo. Napredak u električnom inžinjeringu u ranim godinama 20 veka ubrzo je omogućio električno sušenje i varničenje korišćenjem električnog procepa za uništavanje lezija ili kauterizaciju krvarenja. Problem je bilo lateralno oštecenje tkiva.
U 1920-tim i 1930-tim nastavljeni napredak je kreirao bipolarni sistem, što je osnova i za danas korištene jedinice u operacionim salama današnjih bolnica. Ovi uređaji prenose električnu energiju na elektrodu i kroz pacijenta do neutralne elektrode. Ovakvi uređaji su sposobni da seku i koagulišu, premda, sada mnogo finije, ali još uvek grejući elektrodu i uzrokujući značajna lateralna oštećenja tkiva.
Radiotalasna hirurgija je kompletno drugačiji koncept od elektrokautera ili uređaja za dijatermiju. Radiotalasni uređaji rade na standardnoj frekvenciji mrežnog napajanja od 50 ili 60 Hz, koju pretvaraju u visokofrekventne talase od 4,0 MHz, što je vrlo slično frekvenciji mornaričkih radio uređaja.
Ono što je jedinstveno kod radiotalasne hirurgije je to što elektrode nemaju otpor i zbog toga nema ni njihovog zagrevanja. Tkivo predstavlja otpor koji uzrokuje interćelijsko ključanje i isparavanje što za posledicu ima sečenje tkiva ili koagulaciju. Radiotolasni uređaji visoku frekvenciju radio-talasa prenose do tkiva a zatim ih sakuplja antena i vraća nazad do uređaja. Pločasta antena korišćena u radiotalasnoj hirurgiji, funkcioniše kao antena mobilnog telefona – sakuplja energiju od pacijenta. Pošto funkcioniše kao prava antena, ne kao elektroda uzemljenja, nije neophodan njen kontakt sa kožom i zbog toga nema ni mogućnosti da se desi električni udar ili pojava opekotina kod pacijenta ni kod lekara.
Talasni oblik radiotalasnog uređaja može biti izabran između sledećih opcija:

 • čisto sečenje (signa potpuno ispravljenog oblika), koji ima najmanju količinu lateralnog oštećenja tkiva
 • oblik za sečenje i koagulaciju (parcijalno ispravljeni talasni oblik)
 • čista koagulaclja
 • fulguracija

Dodatno, ovi sistemi imaju bipolarni način rada za koagulaciju.
Više studija pokazuje da je radiotalasna hirurgija uporedljiva ili bolja u odnosu na laser za inciziju, biopsiju i lateralno oštećenje tkiva. Manje oštećenje tkiva znači brže zarastanje, manje ožiljke i manje nelagodnasti. Šta više, radiotalasna hirurgija nudi prednosti preko incizije skalpelom, uključujući kombinaciju sečenja i koagulacije, povećanu dodirnu sposobnost i inciziju bez pritiska. Kada se koriste skalpeli na tankom tkivu, kao što je očni kapak, postoji tendencija povlačenja, dok radiotalasna elektroda klizi uz minimalni kontakt nalik na laser. Konačno, radiotalasna elektroda se za vreme upotrebe sama steriliše.

HARMONIJSKI SKALPEL U POREĐENJU SA RADIOTALASNIM UREDAJEM

Kod harmonijskog skalpela (Ultrazvučna hirurgija) postoji vibrirajuća oštrica koja proizvodi denaturizaciju proteina u tkivu. Ovo znači da se tkivo seče raskidanjem proteinskih traka. Nedostatak je u tome što je, jako dobar alat za sečenje, ultrazvučni nož loš uređaj za koagulaciju. Harmonijski skalpel je dizajniran da seče i uklanja tkivo i organe.
Sa patentiranom RF (Radiofrequency) radiotalasnom frekvencijom, tkivo može biti precizno sečeno sa izvršnom hemostozom ili može biti izazvana redukcija tkiva internim kreiranjem lezija što rezultira skupljanjem tkiva.
Tonzilektomija – uz pomoć ultrazvučnog skalpela procedura je ista kao i tradicionalni hirurški melod.
Opšta anestezija – hospitalizacija je neophodna.
U toku operacije krvarenje je obimno i operacija je dosta bolna.
Sa Ellman-ovom 4 MHz visokom frekvencijom, energijom radio talasa uz nisku temperaturu, pod lokalnom anestezijom, izvodi se procedura ambulantno, prilikom čega se obavlja redukcija (ne uklanjanje) fonzita, što je manje bolno nego kod tradicionalne metode. Najvažnije od svega je da fonzije nisu uklonjene (skupljene su) imunološka funkcionalnost fonzita je sačuvana. Tkivo fonzita štiti telo od organizama.

RADIOTALASNI UREĐAJ U POREĐENJU SA OSTALIM TEHNOLOGIJAMA

4,0 MHz radiofrekvencija Infra-crveni coagulator
Višestruka primena / različite aplikacije Samo Jedna primena: koagulacija
Koagulacija, sečenje i fulguracija Samo koagulacija
4,0 MHz radiofrekvencija Elektrokauter
Može da seče i koaguliše istovremeno Zahteva različite načine rada i podešavanja za različite aplikacije
Minimalno nastajanje dima Proizvodi više dima
Minimalno oštećenje tkiva Veće oštecenje tkiva
Brže zarastanje Produženo zarastanje
4,0 MHz radiofrekvencija Cryo-hirurgija
Interakcija tkiva može biti prethodno određena, Ne može se precizno uticati na oštecenje tkiva
podešavanjem snage S vremena na vreme aplikator se zalepi za oblast aplikacije
Nema lepljenja tkiva ili ugljenisanja i uzrokuje odvajanje tkiva izražen
Minimalni otoci / pražnjenje post-operativni otoci i obilno pražnjenje
Konacan ishod je odmah vidlji Nesiguran krajnji ishod zbog različite reakcije tkiva
4,0 MHz radiofrekvencija C02 laser
Adaptibilan za razlicite aplikacije Ograničena primena kod ano – rektalnih obolenja
Jednako dobri rezultati za sečlenje i koagulaciju Dobar efekat sečenja ali slaba koagulacija
Niska cena opreme Visoka cena uređaja
Niska cena tretmana Visoka cena tretmana
Jednostavna upotreba kroz proktoskop Otežana upotreba kroz oroktoskop

U poređenju sa konvencionalnom hirurgijom uz pomoć skalpela, metoda radiofrekvencije blista na svim poljima, poput ekscizije tkiva bez napora i sa neznatnim krvarenjem što omogućava čisto operativno polje, korišćenje u dubokim i teškim oblastima, poput analnog kanala. Minimalna pojava postoperativnih infekcija, brže zarastanje rana i neznatno korišćenje šavnog materijala.

ZAKLJUČAK

Bazirano na ličnim iskustvima i gledajući na sve gore navedene aspekte, smatramo da je radiofrekventna hirurgija idealna alternativa mnogim konvencionalnim procedurama iz sledećih razloga:

 • Minimalna trauma za tkivo vodi manjim komplikacijama u toku i postoperativno
 • Mnogostrana upotreba zbog velikog broja raspoloživih elektroda
 • Manji postoperativni bol i otoci
 • Pouzdanost procedure
 • Nije potrebna posebna operaciona sala ili bilo kakvi dodatni aranžmani
 • Pristupačna cena
 • Bolje i brže zarastanje
 • Portabilnost opreme. Može biti lako prenet od strane lekara. Njegova prenosivost čini ga idealnim za organizovanje hirurških kampova na udaljenim lokacijama
 • Niski troškovi održavanja

* Preuzeto iz „Internet Gastroenterološkog žurnala“ 2002. Volume 1 Number 2

PROIZVODI

 • Uređaj
 • Elektrode
 • Edukacija

PLASMA SURGERY

XVII IFOS WORLD CONGRESS
Abstract
Radio-Plasma Surgery using 4.0 MHz Radiowave Technology
Mahmood Morovej, M.D.

Radio-Plasma Surgery is a new surgical technique employing an optimal low temperature energy source of 4.0 MHz radiowaves known as Surgitron Dual Frequency (Ellman International Inc. – Hewlett. New York) for ENT and other surgical procedures as it affords surgical precision, controlled penetration, depth, and low temperature. As compared to laser surgery, Cobtation, Harmonic Scalpel surgery. Pure Radiowave Surgery is a better alternative because it is „Radio-Plasma Surgery“.
Laser and EC electrosurgery will produce Increased healing in Target Tissue. In comparison, there are lower temperatures generated with use ot Radiowave frequency of4.0 MHz (Ellman Intern alien al Inc.. New York).
Tissues ore burned (carbonization) in high temperature, the kidney may be effected because of clearance of Myoglobinuria. Radiowave frequency of 4.0 MHz generates pure waves and is transmitted from on RF micro fiber electrode to Target Tissue, because of ‘he low heat, the absorption process causes intracellular fluid (Plasma) fo boil. Boiling of fluid leads to cell expansion resulting in cell wall explosion, this process is called Cellular Volatilization.
Cell explosion, means shattering and spacing in Targef Tissue/cells, producing micro-incision in a localized matter around the surface of probe tip. Radio-Plasma Surgery also acts to reduce the size of Target tissue which results in De-bulking (according to the Magnetic Bottle Effect of physics). A De-bulking procedure is achieved without (he removal of Organs and with maximum control of tissue removal. Micro-incision using an Bf micro titer electrode tip can cut the tissue with excellent edge incision that it will produce an optimal low temperature healing process.
The cell content which is fluid (Plasma) will be absorbed by blood vessels, so in Radio-Plasma Surgery, there is no lost tissue. In high temperature environments, there is cellular damage (Burning) with delay in healing and remaining scar tissue. Unlike standard electrosurgical devices, there is no burning tissue, therefore no extensive thermal injury or delay healing process results In Radio-Plasma Surgery. Scar tissue Is minimized and cosmetic results are superior with less poln and taster healing.
4.0MHz Radiowaves on the skin surface produces cut and steamy air because of the boiling of intracellular fluid. The patented Surgitron Dual Frequency technology generates an electromagnetic wave that Is impedance matched. frequency matched, and power matched to initiate and sustain a harmonious cloud with low atomic particle turbulence and chaos. This harmonious cloud forms a coating over the RF micro fiber electrode fip as well as acts to reduce energy output needed from the power amplifier, producing a micro-incision in target tissue.
Ellman’s patented Surgitron Dual Frequency technology provides a cool, efficient, sate, versatile, user-friendly and Inexpensive approach to accomplishing optimal surgical techniques.

PLASTIC SURGERY

Plastic Surgery procedures can be performed with less bleeding and better cosmetic results than laser or scalpel using the patented high frequency-low temperature (4Mhz) ellman Dual Frequency Surgitronä

PROCEDURES
 • Biopsy for pathology
 • Bipolar coagulation
 • Breast Augmentation
 • Breast Reduction
 • Cleft lip repair
 • Dermolipectomy (Abdominoplasty)
 • Endoscopic Brow lift
 • Epilation
 • Face Lifts
 • Flaps in Reconstructive Surgery
 • Hair transplant (micro grafts)
 • Lesion removal (skin tags, basal cell carcinoma, nevus)
 • Midforehead Resection
 • Mohs surgery of hematoma and infection
 • Nipple / Areola Reconstruction
 • Otoplasty
 • Rhinophyma
 • Rhinoplasty
 • Rhytidectomy
 • Scalp Reduction
 • Scar Revision
 • Skin Resurfacing
 • Snoring procedure
 • Telangiectasias
 • Transconjunctival Blepharoplasty
 • Upper lid Blepharoplasty
 • Veins (leg veins and facial veins)
 • Wart Removal
ADVANTAGES
 • Better and faster healing than cold steel and lasers
 • Cost effective
 • Cutting / Cutting & Hemo / Bipolar available at surgical site
 • Less post operative pain
 • Less swelling and edema
 • Low maintenance cost
 • Minimal tissue trauma
 • Portability of RF device
 • Safe for the surgeon, staff.and patient
 • Short learning curve
 • Significantly lowers the risk
 • Smoothly and gently cuts and coagulates through all layers of tissue at low temperatures
 • Speeds surgical procedures
 • Versatility of usage